Šta je aikido?

Vežbajući aikido, razvijamo sve aspekte našeg života. Kako nema takmičenja, a udarci i agresija su svedeni na minimum, aikido može vežbati svako bez obzira na pol, godine ili lična ograničenja. Aikido deluje terapeutski na čoveka i pruža mu mogućnost da se razvija fizički, mentalno i duhovno. Aikido je borilačka veština koja nas uči ljubavi, miru i poštovanju kroz dinamičan i kompleksan splet tehnika i sistem bacanja i imobilizacija.

Učimo se pravilnom ritmu disanja, položajima tela, kičme, držanja, hoda. Učimo se pravovremenosti reakcije, usklađivanju sa instiktima, prirodnom pokretu koji ne konzumira previše energije. Cilj aikida je da vežbača dovede u stanje koncentracije i budnosti, koje kroz trening postaju njegova druga priroda i uvežbavaju ga da opaža svet i pojave oko sebe sa većom pozornošću i razumevanjem.

Aikido je, dakle, veština za podizanje kvaliteta života i kompleksan sistem samoodbrane na svim nivoima, od fizičke do verbalne i emocionalne.

Nastanak i razvoj

Tada, u proleće 1925. ako se dobro sećam, dok sam šetao vrtom, osetio sam kako se zlatni duh podigao iz zemlje, obavio oko mog tela i preobrazio ga u zlatno. Istoga trena, moj um i telo pretvorili su se u svetlost. Mogao sam da razumem pojanje ptica. Bio sam potpuno svestan činjenice neprekidnog stvaranja Univerzuma ...” Morihej Uešiba osnivač aikida.

Aikido nastaje u Japanu početkom 20. veka i velikom dinamikom se širi po celom svetu. Danas ga vežbaju milioni, u najvećem broju uvezani sa Internacionalnom aikido federacijom i Hombu Dojo Tokijo predstavništvom koje vodi unuk osnivača, Micuteru Ueshiba. Aikido nastaje mešanjem više formi djucu veština, kombinovanih sa veštinama maca i koplja.

Od samog starta, od strane osnivača, konceptualizovan je kao veština mira i ljubavi. Bez takmičenja i turnira, već pre svega kao životni put ka harmoniji, razvitku i samospoznaji. Principi koje je osnivač utemeljio, poštuju se i prate i dan danas. Nenasilje, miroljubivost i uzajamno poštovanje su principi koje aikido nastoji da podučava kroz decenije.

Srpska Aikido Federacija

Srpska Aikido Federacija trenutno broji oko 30 klubova u zemlji i inostranstvu, od Srbije do Južnoafričke Republike. Sa dva Shihana i velikim brojem visokokotiranih dan Senseia, predstavlja najmnogoljudniju organizaciju u zemlji. Predsednik federacije je Velibor Vešović Shihan 7. Dan, a podpredsednik Dejan Stamnekovic Sensei 5. Dan. Svi naši učitelji su aktivni vežbači i bave se aikidom redovno.

Federacija organizuje međunarodne i nacionalne seminare, polaganja i druge društvene aktivnosti vezane za promociju aikida. Polaganja za visoke pojaseve se realizuju na nacionalnim seminarima te je sistwm ocwnjivanja transparentan a kvalitet javno kontrolisan.

Aikido u Srbiji

Aikido se u Srbiji (Jugoslaviji) vežba preko 55 godina i to nas čini zemljom koja je među prvima u evropi došla u kontakt sa ovom veštinom. Za 55 godina rada znanje se uveličava i unapređuje kroz neprekidnu saradju sa najvećim imenima aikida u svetu, a pre svega Japanu. Jugoslovenski aikido su uobličavali i razvijali najbolji Hombu Dojo instruktori i ta tradicija nije prekinuta ni danas.

Sa nekoliko federacija i velikim brojem Shihana, Srbija se može pohvaliti aikidom na vrlo visokom nivou kvaliteta. Srpska aikido federacija je naslednik prethodne, Jugoslovenske federacije i predstavnik je Srbije pred Internacionalnom aikido federacijom i Hombu dojom u Tokiju. Nas ediplome stižu iz Japana, potpisane i nostrifikovane od strane Ueshiba porodice.

Naši Članovi

Dignissimos asperiores vitae velit veniam totam fuga molestias accusamus alias autem provident. Odit ab aliquam dolor eius.

Free HTML5 Templates by freeHTML5.co

Velibor Vesović

Predsedništvo
Free HTML5 Templates by freeHTML5.co

Dejan Stamenković

Predsedništvo
Free HTML5 Templates by freeHTML5.co

Milan Mosurović

Predsedništvo
Free HTML5 Templates by freeHTML5.co

Njegoš Đaković

Upravni odbor
Seminari
Članovi
Godine