25-27.11.2011 Seiširo Endo

Edo sensei

Poslednjeg vikenda novembra (25-27.11.2011.), delegacija Srpske aikido federacije učestvovala je na seminaru koji je održao Seišro Endo Sensei, Aikikai Hombu Šihan 8. Dan. Seminar je organizovan u prostoru ˝Meiukami Dojo˝-a koji se nalazi u okviru Matsumae Budo Centra u 23. distriktu u Beču.

Od petka do nedelje, učesnici seminara su imali priliku da vežbaju sa Endo Senseiem punih 8 sati, te da prisustvuju polaganju za viša učenička i majstorska zvanja koje je održano u sklopu seminara, a posle drugog subotnjeg treninga. U toku tri dana, vodeći vezbače kroz osnovne tehnike odbrane od hvatova, napada sa leđa i udaraca, mekanim pristupom i ubedljivom sigurnošću, Endo Sensei je ukazao na važnost kretanja tela oslobođenog od forme tehnike (kata), podvlačeći neophodnost ˝povezanosti˝ sa partnerom (uke).

Ono sto je obojilo ovaj seminar, bilo je insistriranje Senseia da svaki vežbač treba da preispita svoj osećaj pre, u toku i posle izvedene svake tehnike ili vežbe. Telo treba da bude opušteno, kretanje mekano, a um miran u svakom trenutku. Karakteristicna su bila četiri pitanja koje je učestalo postavljao učesnicima seminara pre početka demostracije nove teme, a kao zaključak prethodne: - ˝Kako ste se osećali (u toku vežbe, tehnike) ? ˝ - ˝Šta ste (iznova) preispitali (ravnotežu, opuštenost, pravovremenost,vezu sa ukeom, kontrolu...)?˝ - ˝Šta ste potvrdili (od onoga što verujete da ste usvojili)? ˝ - ˝Kako se osecate (nakon prethodnih konstatacija)?˝ 

Na seminaru je bilo preko dve stotine učesnika, a zastupljeno je bilo oko 15 nacija iz celog sveta. Iz Srbije, pored predstavnika SAF-a (Velibor Vesović, Dejan Stamenkovic, Uroš Blagojević), učestvovali su članovi Aikido Kluba Novi Beograd. 

Seiširo Endo

Edo sensei 2

Seiširo Endo je rodjen 1943. u mestu Šimohirao, oblast Saku –Ši, u Nagano prefekturi. Od 1967. godine vežba kod osnivača Aikidoa Moriheja Uešibe, kao jedan od poslednjih ˝uchidechi˝ velikog majstora. Posle osnivačeve smrti, nastavlja da vežba u Hombu Dođou pod instrukcijama šihana Hiroši Tade, Mitsunari Kanaia, Jasuna Kobajašija i Seigo Jamagučija - čiji uticaj je bio najznačajniji i umnogome trasirao pravac i stil koji je dalje sam razvijao.

Dodeljen mu je 8. Dan i titula šihana od strane Hombu Dođoa (Aikikai Fondation), a trenutno podučava u svojim aikido školama - Aikido Saku i Rikujokai Dođoima. Održava redovne godišnje seminare izvan Japana (Francuska, Švedska, Finska, Lihtenštajn, Švajcarska, Austrija, Holandija i Španija).

˝ Počeo sam neprestano da proučavam i potvrdjujem stanje svog uma: kada se stvari odvijaju dobro, kada se stvari odvijaju loše, kada pokušavam da nadjačam svog partnera, kada osećam strah ili nesigurnost. Putem ovakvih premišljanja, shvatio sam značaj konstantog osvešćenja svog uma.˝ - Endo Sensei

13.11.2011 Novi Sad

Dana 13. novembra 2011, u Novom Sadu, održan je drugi redovan ovogodišnji nacionalni seminar Srpske aikido federacije. Seminar su vodili po planu i programu tehničke komisije Dragana Đaković 4.DAN i Nebojša Janković 3.DAN, instruktori Srpske aikido federacije. Tema seminara su bile osnovne i napredne tehnike odbrane od udarca rukom (džodan cki i chudan cki) i napada hvatom sa ledja (uširo vaza).

Na seminaru je prisustvovalo 150 vežbača. Pored klubova , članova Srpske aikido federacije, gostovali su i članovi AK Novi Beograd i Toitsudo Ryu aikidoa.

Edo sensei 2

Ovom prilikom se jos jednom zahvaljujemo svim učesnicima i gostima na prisustvu.

05.04.2011 Humanitarni seminar podrške narodu Japana


Edo sensei 2

3. aprila 2011. godine, u prostoru D.K.C. ˝Majdan˝, u organizaciji Srpske aikido federacije, odrzan je seminar japanskih borilačkih veština pod imenom ˝Humanitarni seminar podrške narodu Japana˝. Seminar je sadržajno bio podeljen u četiri tematska bloka: karate, džudo, kendo i aikido. Svaku od pomenutih oblasti predstavili su majstori iz pomenutih veština i to:

1. Karate - Karate klub ˝Nippon˝: Stefan Pavlović 2. Dan
2. Džudo - Džudo klub ˝Olimp˝: Vladimir Rančić 4. Dan i Mihajlo Kurtović 5. Dan
3. Kendo - Kendo savez Srbije: Radoš Vuković 4. Dan
4. Aikido - Srpska aikido federacija: Velibor Vesović 6. Dan

Edo sensei 2

Učesnici seminara, kojih je bilo preko dve stotine, imali su priliku da obogate svoje borilačko iskustvo i da se oprobaju u vežbanju veština čija geneologija izvire iz istog korena, sa tla iste kulturne baštine.

Edo sensei 2

Seminaru su prisustvovali članovi Kendo saveza Srbije, Džudo kluba˝Olimp˝, Karate kluba ˝Nippon˝, Ki Aikido kluba ˝Musaši˝, Aikido asocijacije Srbije, Aikido organizacije Srbije, Srpske aikido federacije i drugi ljubitelji borilačkih veština.

Sav prihod prikupljen tokom seminara kroz seminarske takse i dobrovoljne priloge, a u iznosu od 150.000,00 dinara, uplaćen je na račun Ambasade Japana u Srbiji, kao pomoć nastradalima u katastrofalnom zemljotresu.

Edo sensei 2

U okviru ove humanitarne akcije, Srpska aikido federacija pokrenula je inicijativu prikupljanja potpisa sa namerom da se jednom od beogradskih parkova dodeli ime "Park srpsko-japanskog prijateljstva". Ovom prilikom je sakupljeno 224 potpisa građana. Akcija prikupljanja potpisa se nastavlja i spiskovi su prosledjeni ostalim ljubiteljima japanskih borilačkih veština.

Edo sensei 2

Koristimo priliku da se zahvalimo svim učesnicima u organizaciji seminara, bez čije velikodušne podrške ovaj dogadjaj ne bi imao isti značaj, a to su: Kendo savez Srbije, Džudo klub ˝Olimp˝, Karate klub ˝Nippon˝, D.K.C.˝Majdan˝ i Republički zavod za sport.


15.02.2011 Aranđelovac

Aikido klub Aranđelovac je imenovao na svojoj redovnoj Skupštini, 03.01.2011. još jednog trenera. Drugi trener kluba je od tog dana Aleksandar Luković, rođen 17.12.1965. godine u Kraljevu. Nosilac je 2 kyu-a. Po zanimanju specijalista za sisteme obezbeđenja.

10.02.2011 Stari DIF

U nedelju, 13.02.2011. godine na "Starom DIF-u" , održaće se prvi trening štapa i mača u ovoj godini. Na treningu će se ovog puta, raditi i štap i mač. Trening vodi V.Vesović 6.dan. Početak u 13h.u sali za borernje na trećem spratu. Trening je besplatan za članove svih klubova i organizacija.


© 2011 Srpska aikido federacija
SAF
O AIKIDOU
SEMINARI
Linija
  • A Hadži Prodanova 24,
      11000 Beograd, Srbija
  • T 064/3499 932
  •   066/2469 29